Cene robe i usluga u decembru niže za 0,4 posto u odnosu na novembar

Bez autora
Jan 13 2013

Republički zavod za statistiku saopštio je danas da su maloprodajne cene robe i usluga u decembru prošle godine u proseku niže za 0,4 posto u odnosu na prethodni mesec. Cene proizvoda i usluga u decembru 2012. godine, u poređenju sa istim mesecom 2011. godine, povećane su za 12,2 posto, pri čemu prosečan godišnji rast iznosi 7,8 posto.Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga klasifikovanih prema nameni potrošnje u decembru 2012. godine, kada se uporedi sa prethodnim mesecom, najveći rast cena zabeležen je u grupama zdravstvo – za 1,3 posto, nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje stana- za 1,1 posto...

Cene robe i usluga u decembru niže za 0,4 posto u odnosu na novembarRepublički zavod za statistiku saopštio je danas da su maloprodajne cene robe i usluga u decembru prošle godine u proseku niže za 0,4 posto u odnosu na prethodni mesec.

Cene proizvoda i usluga u decembru 2012. godine, u poređenju sa istim mesecom 2011. godine, povećane su za 12,2 posto, pri čemu prosečan godišnji rast iznosi 7,8 posto.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga klasifikovanih prema nameni potrošnje u decembru 2012. godine, kada se uporedi sa prethodnim mesecom, najveći rast cena zabeležen je u grupama zdravstvo – za 1,3 posto, nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje stana- za 1,1 posto, restorani i hoteli – za 0,9 posto, odeća i obuća – za 0,6 posto, stan, voda, električna energija, gas i druga goriva i obrazovanje – za po 0,4 posto.

Pad cena zabeležen je u grupama hrana i bezalkoholna pića – za 1,5 posto i transport – za 0,6 posto, dok se cene ostalih proizvoda i usluga nisu bitnije menjale.

Indeksi potrošačkih cena definišu se kao mera prosečne promene maloprodajnih cena robe i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju, dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik